Spreminjanje višine morja v severnem Jadranu kot pokazatelj podnebnih sprememb - Fatorić, Sandra (Geografski vestnik, 2009)
Članek obravnava višino morja kot enega izmed pokazateljev podnebnih sprememb v slovenskem morju. Namen članka je ugotoviti, ali je v slovenskem morju spreminjanje višine morja v sedeminštiridesetletnem obdobju posledica globalnih podnebnih sprememb. Z analizo gibanja srednje letne višine morja in njenih vplivnih dejavnikov smo raziskali in utemeljili vzroke za spremembe v gibanju srednje letne višine morja v severnem Jadranskem morju. Rezultati analize povprečne višine morja in njenih vplivnih dejavnikov smo prikazali grafično.
Keywords: hidrogeografija; morje; sea; morska gladina; višina; klimatogeografija; klimatske spremembe; Adriatic Sea; Jadransko morje; Slovenia; Slovenija; Italija; Italy; Croatia; Hrvaška