Svobodi naproti Demetrija Žebreta v presečišču socialističnega realizma in zmernega modernizma - Salmič Kovačič, Karmen (Muzikološki zbornik, 2014)
Orkestralni opus uvršča Demetrija Žebreta (1912-1970) med osrednje slovenske glasbene moderniste 1. polovice 20. stoletja. Prispevek poskuša odgovoriti na vprašanje, kako se je spremenil slog skladatelja v njegovih orkestralnih delih od leta 1944 naprej, zlasti v simfonični pesnitvi Svobodi naproti (1944), ki je tipičen primer umetnine v presečišču zmernega modernizma in socialističnega realizma na tematiko NOB.
Keywords: 20.st.; glasbeni modernizem; slovenska orkestralna glasba; socialist realism; socialistični realizem; Žebre, Demetrij, 1912-1970