Oviranosti in potrebe po rehabilitaciji ambulantnih bolnikov s shizofrenijo - Groznik, Matjaž (Medicinski razgledi, 1999)
Namen raziskave je bil ugotoviti psihopatološko simptomatiko, oviranosti in potrebe bolnikov s shizofrenijo, ki se zdravijo ambulantno. V raziskavo smo vključili 50 bolnikov s shizofrenijo (5 % vzorec populacije), ki se vzdrževalno zdravijo z nevroleptiki v obliki depoja na Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo. Bolnike smo intervjuvali s standardiziranimi ocenjevalnimi lestvicami. Razliko med spoloma smo ugotavljali s t-testom in testom hi kvadrat. Pri ženskah so bili izraženi nekateri blažji simptomi, ki so zmerno zmanjšali učinkovitost in samostojnost. Moški so bili manj učinkoviti in samostojni ter so imeli bolj izražene težave. Ženske so imele daljšo delovno dobo kot moški (p < 0,01 ). Večina bolnikov je bila upokojena in je živela s starši. Bolniki so najpogosteje izrazili potrebe na naslednjih področjih: obvladovanje simptomov, telesno zdravje, družba, gospodinjske spretnosti, hrana in priprava obrokov. Potrebe bolnikov niso bile zadovoljene na naslednjih področjih: družba, informacije o stanju in zdravju, stanovanje, telesno zdravje, zaposlitev in dnevne aktivnosti, duševna stiska, denar, ugodnosti in spolno izražanje. Večina bolnikov dobiva premalo pomoči od lokalnih služb, zlasti na področju obvladovanja znakov duševne motnje. S pomočjo, ki so jo dobili od svojcev in prijateljev na področju socialnih potreb, so bili zadovoljnejši. Pri kliničnem delu je treba nameniti večjo pozornost izobraževanju in seznanjanju bolnikov z oblikami pomoči. Z nadaljnimi raziskavami je treba ugotoviti, koliko se različne vrste pomoči medsebojno dopolnjujejo in kako bi lahko učinkovitost pomoči še izboljšali.
Keywords: Schizophrenia; shizofrenija; vocational rehabilitation; rehabilitacija; Rehabilitation; bolniki; Disability evaluation; oviranost; Quality of life; kvaliteta življenja; Outpatients; Questionnaires; Socioeconomic factors; Sex factors