Cytology of mediastinal tumors - Mermolja, Milivoj (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
Avtorji predstavijo izkušnje Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergična stanja Golnik s citološkimi pregledi mediastinalnih tumorjev. V retrospektivno študijo je bilo vključenih 117 bolnikov z mediastinalnim tumorjem. Najpogostejši so bili karcinomi (60,7%0, sledijo limfomi (18,8%), drugi tumorji (15,4%), in timične neoplazme (5,1%). Maligne ali sunljive celice so našli pri 77,4% bolnikov s karcinomom. Celice, ki so dopuščale možnost ne-Hodgkinovega limfoma, so našli pri 9 od 14 bolnikov. Pri 5 od 6 primerov timičnih neplazem je bila citološka slika skladna z diagnozo timične neoplazme. En primer timoma je bil citološko napačno opredeljen kot maligni limfom, en primer neurofibroma pa je bil napačno opredeljen kot adenokarcinom.Senzitivnost citoloških pregledov je bila 67,5%. Če bi 18 bolnikov, pri katerih dobljeni material ni bil ustrezen, izključili iz analize, bi senzitivnost zrasla na 80,8%. Ker so primarni in metastatski tumorji, ki se pojavljajo v mediastinumu zelo raznoliki, so za njihovo opredelitev poleg rutinskih citoloških tehnik potrebne tudi dodatne metode barvanja. Za končno citološko diagnozo je nujno poznati tudi klinične podatke in podatke slikovnih diagnostičnih metod. Glede na značilnosti dobljenjega materiala in biološko obnašanje nekaterih mediastinalnih tumorjev vseh ni možno definitivno opredeliti na osnovi citološkega pregleda.
Keywords: citodiagnostika; diagnostika; mediastinum; rak (medicina)