Poročilo z 39. Šmitkovega večera z doc. dr. Jernejem Mlekužem - Basaj, Gaja (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Poročilo povzema 39. Šmitkov večer, na katerem je gostoval doc. dr. Jernej Mlekuž. Predstavil je svoje raziskovalno delo, ki se osredotoča na materialno kulturo in vsakdanje predmete kot ključ za razumevanje družbenih odnosov, identitet in političnih imaginarijev. Posebno pozornost posveča hrani in pijači, kot so burek, kranjska klobasa in slivovka, ki jih analizira kot nosilce kulturnih in nacionalnih pomenov. Njegov raziskovalni pristop združuje digitalne in klasične etnografske metode ter vključuje terensko delo in analizo virov. V zaključku je bil predstavljen tudi njegov projekt MigraTHING, ki povezuje materialno kulturo in migracije.
Keywords: Antropologija; burek; Bureki; Carniolan sausage; epistemologija; Etnologija; Jernej Mlekuž; Kranjska klobasa; material culture; Materialna kultura; Mlekuž, Jernej; slivovitz; Slivovka; Strokovna poročila; Šmitkov večer; Šmitkovi večeri; UNESCO