Vpliv mikroplastike na proliferacijo normalnih in rakavih kožnih celic - Starčevič, Lara (Placebo, 2025)
Prisotnost mikroplastike v vsakdanjem življenju je neizogibna, njeni vplivi na zdravje pa še vedno v veliki meri ostajajo neraziskani. Koža je zaradi svoje neposredne izpostavljenosti okolju še posebej ranljiva za interakcije z mikroplastiko, ki jo najdemo v izdelkih za osebno nego, vodi, zraku in oblačilih. Na dveh celičnih linijah ploščatoceličnega karcinoma so v študiji, objavljeni leta 2023, Wang in sodelavci pokazali, da mikroplastika spodbuja proliferacijo rakavih kožnih celic, po drugi strani pa pri normalnih kožnih celicah prisotnost mikroplastike zmanjša proliferacijo in spodbudi celično smrt. Ključna mehanizma, ki posredujeta te učinke, sta oksidativni stres in sprožitev vnetnega odziva prek multiproteinskih kompleksov prirojenega imunskega odziva, natančneje inflamasoma NLRP3.
Keywords: celična proliferacija; cell proliferation; keratinociti; keratinocytes; Koža; kožni rak; microplastics; mikroplastika; Rak (medicina); skin; skin cancer