Akutni retrovirusni sindrom pri slovenskih bolnikih, okuženih z virusom HIV - Pirš, Mateja (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Primarna okužba s HIV se pri 50 do 90 odstotkih okuženih oseb prvičklinično pokaže že v dveh do šestih tednih po okužbi kot akutni retrovirusni sindrom (ARS). Bolezen največkrat spominja na gripo ali infekcijsko mononukleozo. Bolniki in metode. Prikazani so slovenski bolniki z akutnim retrovirusnim sindromom, njihovi simptomi, potek zgodnje okužbe in znaki bolezni, možnosti zdravljenja in posebnosti pri diagnostiki. Zaključki. Nespecifični simptomi ARS sicer otežujejo diagnozo, vendar na osnovi klinične slike in epidemiološke anamneze lahko posumimo na okužbo s HIV.
Keywords: Bolezen, napredovanje; Diagnosis, Differential; Diagnostika diferencialna; Disease Progression; Epidemiology; HIV; Hiv Infections; HIV infekcije; Hiv Seropositivity; HIV seropozitivnost; infekcijske bolezni; Microbiology