Perception of foreign phonemes - Jošt, Saša (ELOPE (Ljubljana), 2019)
S to raziskavo smo želeli oceniti, kako uspešno študenti tujih jezikov usvojijo tuje foneme do konca študija prve bolonjske stopnje. Da bi ugotovili, ali v procesu učenja tujega jezika dajejo prednost samoglasnikom pred soglasniki, smo zasnovali percepcijski eksperiment, ki se osredinja na foneme standardne slovenščine in angleščine, ki veljajo za najbolj težavne za Slovence, ki se učijo angleščine. Testirali smo 33 slovenskih študentov anglistike ter pozitivno in negativno kontrolno skupino. V eksperimentu smo uporabili metodo AX; udeleženci so poslušali 60 fonemskih kontrastov, predvajanih v psevdonaključnem vrstnem redu. Z analizo rezultatov smo izpostavili najbolj problematične foneme, ki se vedejo kot percepcijski magneti. Analiza je pokazala, da imajo študenti ob zaključku prve stopnje študija dobro sposobnost razločevanja tujih fonemov in da so se bolje odrezali pri razločevanju samoglasniških kontrastov
Keywords: fonemska kategorija; percepcijski magnet; prioritizacija samoglasnikov; razločevanje; učenje tujih jezikov