Paradoksi kibervesolja - Kovač, Miha (Knjižnica, 2007)
Članek analizira razloge, zaradi katerih, navkljub drugačnim napovedim sredi devetdesetih let, elektronska knjiga še ni izpodrinila tiskane. Opozarja, da razlogi za to niso zgolj tehnološke narave, ampak so v prvi vrsti sociološki in ekonomski. Poslovni model knjižnega založništva namreč temelji na neločljivi povezanosti knjižne vsebine z njenim nosilcem; v elektronskem založništvu te povezanosti ni, brez nje pa pade tudi racionalen poslovni model, ki je v tiskanem založništvu omogočil vznik avtorstva kot posebnega poklica in vzpostavil založnike kot pomembne selektorje v diseminaciji informacij. Članek tudi opozarja, da se je tiskana knjiga v zadnjih 500 letih vzpostavila kot ključen medij za prenos in hranjenje najbolj kompleksnih izdelkov človeškega duha na podlagi nekaj lastnosti, ki jih e-knjiga vsaj zaenkar nima. Ne glede na vse te razloge, ki ohranjajo pri življenju tiskano knjigo v formatu kodeksa, pa so se procesi njene produkcije in trženja v celoti digitalizirali, zato avtor postavi tezo, da je e-knjiga že začela svoj zmagoslavni pohod, le da namesto digitalnega še naprej uporablja klasičen, papirnat nosilec.
Keywords: elektronske knjige; elektronsko založništvo; tiskanje; printing; tisk