Med tronom in oltarjem - Šimac, Miha (Bogoslovni vestnik, 2024)
Leta 2021 je minilo dvesto let od ljubljanskega kongresa, ko so se v tedaj deželnem glavnem mestu Kranjske srečali cesar Franc I., car Aleksander I., neapeljski kralj Ferdinand IV. in številni predstavniki drugih evropskih držav tedanje dobe. Te obletnice so se takrat spomnili v različnih radijskih in televizijskih oddajah, prav tako pa so se tega kongresa dotaknili različni domači in tuji raziskovalci, ki so z različnih vidikov osvetljevali takratne dogodke in osebnosti. Kljub temu pa se zdi, da je ostalo še precej raziskovalnega prostora in predvsem še neraziskanega in neobdelanega arhivskega gradiva. Med slednje prav gotovo sodijo tudi dnevniški zapisi cesarja Franca, v katerem je sicer v zelo lapidarnem slogu obeležil nekatere dogodke, opise krajev in predvsem stavb, ki jih je ob svojem bivanju v Ljubljani opazoval in obiskoval. Zanimivo pa je, da so njegovi opisi cerkva ali cerkvenih slovesnosti (npr. velikega tedna) presenetljivo bolj bogati. Tako si je cesar v dnevniku dal duška in temeljito opisal notranjost uršulinske cerkve. Nič manjzanimiv ni njegov opis ljubljanske stolnice,zlasti še, ker jo predstavi ob slovesnosti škofovskega posvečenja pomožnega neapeljskega škofa, ki so se je udeležili vsi vidnejši cerkveni in posvetni predstavniki. Cesarjevi zapisi nam ob opisu posameznih prazničnih dogodkov in cerkvenih slovesnosti, zlasti še velikonočnega tridnevja, skoraj plastično prikažejo utrip posameznega dne med tedanjimi meščani glavnega mesta Kranjske. Pričujoči prispevek želi nekoliko osvetliti praznovanja cerkvenih slovesnosti v luči cesarjevih opažanj ter širšo javnost opozoriti tudi na to – vsaj v slovenskem prostoru – še ne uporabljeno gradivo.
Keywords: cerkvene slovesnosti; Church ceremonies; Congress of Laibach; diary records; dnevniški zapisi; Franc; Ljubljana; ljubljanski kongres