Diaspora and diasporisation - Jurić-Pahor, Marija (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Po kratki predstavitvi zgodovine pojma diaspora in njenih izpeljank ter kritičnem pregledu zadevne literature se prispevek osredotoča na pojav diasporičnega slovenstva s posebnim ozirom na sodobno slovensko diasporo. Pojem zajema, vendar ne izključno, Slovenke in Slovence ter pripadnike slovenskih narodnih skupnosti (s poudarkom na koroških in tržaških Slovencih), ki so se po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 razkropili po svetu. Avtorica ugotavlja, da sodobno slovensko diasporo tvorijo zlasti mladi, visoko izobraženi ljudje, ki si aktivno prizadevajo za uveljavitev v globalnem svetu. Čeprav so se izselili iz izvorne domovine, ostajajo – zlasti prek sodobnih komunikacijskih tehnologij – z njo tudi povezani. Razprava omogoča vpogled v razvejan in kompleksen proces diasporičnega skupinjenja in nacionalizma na daljavo, ki vključuje tudi procese transkulturacije, in osvetlitev slovenske narodne identitete v sodobnem globaliziranem svetu.
Keywords: contemporary Slovene diaspora; diaspora; nacionalizem na daljavo; narodna identiteta; national identity; nationalism at a distance; sodobna slovenska diaspora; transculturation; transkulturacija