The problem of peer cyberbullying from the students’ perspective - Senić Ružić, Mirjana (Sodobna pedagogika, 2025)
Spletno nasilje je vse večji družbeni problem, ki zahteva ustrezen družbeni in institucionalni odziv zaradi posledic, ki jih lahko ima za vse vpletene. Glede na njegovo prisotnost med učenci je treba pri načrtovanju preventivnih strategij upoštevati tudi njihova stališča. Zato je raziskovanje stališč učencev o problemu spletnega nasilja izjemno pomembno. Ta raziskava se osredotoča na stališča učencev o različnih vidikih spletnega nasilja – o njegovi opredelitvi, resnosti, prisotnosti in vzrokih. V študijo je bilo vključenih 856 osnovnošolcev iz Beograda. Rezultati kažejo, da več kot polovica učencev meni, da med njihovimi vrstniki spletno nasilje obstaja. Zavedajo se resnosti problema spletnega nasilja in njegovih posledic, vendar pa obstajajo razlike glede na starost in spol, ko opazujemo različne vidike spletnega nasilja in dejavnike, ki vodijo do njega. Večina učencev prepozna vedenja, ki predstavljajo spletno nasilje, medtem ko so negotovi glede vedenj, ki sama po sebi niso spletno nasilje, vendar lahko v določenem kontekstu zlahka dobijo njegove značilnosti. Ugotovitve kažejo, da je pomemben celosten pristop k preprečevanju spletnega nasilja, njegov cilj pa je ozaveščanje o resnosti tega problema in njegovih posledicah ter razvoj digitalne pismenosti in krepitev usposobljenosti družin in šol za ustrezno in neprekinjeno preventivno delovanje.
Keywords: cyberbullying; dejavniki tveganja za spletno nasilje; preprečevanje spletnega nasilja; prevention of cyberbullying; risk factors for cyberbullying; spletno nasilje; stališča učencev; students’ perspective