Preiskave horizontalne stabilne tlačne posode za skladiščenje utekočinjenega naftega plina - Vojvodič-Tuma, Jelena (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Opravljene so bile preiskave za oceno uporabnosti tlačne posode prostornine ?$150 m^3$?, ki bi jo naročnik želel uporabiti za skladiščenje propan butana. Po predpisih se za izdelavo take tlačne posode zahteva jeklo z najmanjšo natezno trdnostjo 400 MPa, mejo plastičnosti 260 MPa in udarno žilavostjo Charpy-V 28 J pri temperaturi -20°C. Naročnik je predložil pomanjkljivo tehnično dokumentacijo, pri vizualni kontroli pa smo odkrili večje korozijske poškodbe na plašču posode. Zato je IMT predložil sanacijo tlačne posode in vse potrebne preiskave za dokaz uporabnosti tlačne posode za utekočinjeni naftni plin.
Keywords: utekočinjeni plini; naftni plini; skladiščenje; tlačne posode