Reassessing the concept of the "Neolithic" in the Jomon of Western Japan - Kaner, Simon (Documenta Praehistorica, 2007)
Koncept mezolitsko-neolitske tranzicije je težko aplicirati na Japonski arhipelag. Prva uporaba keramike se tu pojavlja že v mlajše paleolitskih kontekstih. Holocenski nabiralci hrane so živeli v trdnih, stalno poseljenih vaseh, kjer so gradili velike spomenike. Prvo pravo poljedelstvo je prispelo kot del kulturnega paketa, ki je vseboval tudi metalurgijo. V članku bomo analizirali uporabo termina neolitik v zgodovini japonske arheologije. Poseben poudarek namenjamo dogajanju na zahodnem delu arhipelaga v mlajšem obdobju Jomon (okoli 5000 BC - okoli 500 BC). Nedavne raziskave na otokih Kiušu in zahodni Honšu vodijo k ponovni oceni narave Jomon kulture in družbe vtej pokrajini. Zanjo velja, da je zaostajala za bolj razvitimi skupnostmi na vzhodnem delu arhipelaga. Posledica je mnogo manjša gostoti poseljenosti.
Keywords: Japonska; arheološke najdbe; naselja; poljedelstvo; ceramic; keramika; neolitik