Visokovredni betoni na osnovi domačih materialov - Šelih, Jana (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Trajnost in trdnost betona sta ključna parametra, ki vplivata na obnašanje betonskega elementa oziroma zgradbe med celotno dobo uporabe. Če želimo določiti raven trajnosti za posamezen primer, moramo poznati okolje, ki mu bo beton izpostavljen med uporabo. Prav tako je pomembno, da identificiramo tiste lastnosti konvencionalnega betona, ki negativno vplivajo na nivo trajnosti materiala. Da te nezaželene pojave odstranimo, moramo uporabiti visokovredne (specialne) betone, ki se od konvencionalnih razlikujejo po tem, da pri njihovi pripravi dodajamo razliečne dodatke in uvajamo posebne postopke ter tako dosežemo izboljšanje trajnosti. V članku so na kratko opisane lastnosti betona z ekspanzivnim dodatkom, s polimerami ter mikroarmiranega in visokotrdnega betona.
Keywords: gradbeni materiali; beton; staranje; mehanske lastnosti; visokotrdni betoni; civil engineering; gradbeništvo