Evangelizacijski pristop sv. Cirila in Metoda na Moravskem v luči sodobnega pastoralno katehetskega načrtovanja - Stegu, Tadej (Edinost in dialog, 2013)
V izjemnem misijonskem delu svetih bratov Cirila in Metoda na Moravskem je moč prepoznati usmeritve in oznanjevalske ter učiteljske in katehetske pristope, ki jih katoliška Cerkev na Slovenskem po mnogih stoletjih ponovno prepoznava kot vodilo v sodobnem sekulariziranem svetu in kot nujne elemente nove evangelizacije. Slovenski pastoralni načrt pred izzivi sekularizacije in stanja vernosti na Slovenskem predlaga temeljna načela pastoralnih sprememb in osredotočenost na Jezusa Kristusa v oznanjevanju. Razprava v tej luči posebej izpostavlja jezik ter slog misijonskega delovanja svetih bratov in njuno učiteljsko in pričevanjsko vlogo, največjo pozornost pa posveti antropologiji, ki je značilna za njuno misijonsko in katehetsko delovanje.
Keywords: Cyrillus, svetnik, 826-869; Methodius, svetnik, 815-885; evangelizacija; oznanjevanje; misijonarstvo; missionary; teološka antropologija