Vzročna zveza med naravo in pravom - Svetlič, Rok (Podjetje in delo, 2025)
Razprava obravnava problem vzročne zveze, kolikor se nahaja med naravnim pojavom in pravnim diskurzom. Posvetili se bomo pristopom, ki jih predlagajo teorije naravne in pravne vzročnosti. Poudarili bomo njihove pomanjkljivosti in pojasnili razloge, zakaj je danes postala dominantna teorija adekvatne vzročnosti. Posebno pozornost namenja razprava razlikam teorije adekvatne vzročnosti in teorije ratio legis vzročnosti, s čimer postanejo vidni specifični odnosi teorij vzročnosti do naravne dimenzije ravnanja pravnega subjekta in njegovih posledic: naravna vzročnost se a priori omeji zgolj na naravno razsežnost, teorija adekvatne vzročnosti izhaja iz naravne vzročnosti in hkrati s pravnim presojanjem seže prek nje, teorija ratio legis pa skuša dimenzijo naravnosti iz instituta vzročnosti povsem izločiti. Članek pokaže, da se na ta način teorija ratio legis ujame v tavtologijo, zaradi česar ji spodleti pri nalogi. Podrobnejša analiza pokaže, da ima ta teorija vseeno pomembno vlogo pri utemeljevanju odgovornosti za civilni delikt, vendar ne na ravni vzročne zveze, ampak na ravni, ki je analogna načelu zakonitosti v kazenskem pravu.