Izhodišča za projektiranje potresnoodpornih montažnih hiš - Dujič, Bruno (Les (Ljubljana), 2002)
Pri gradnji lahkih montažnih objektov na potresnih območjih se pogosto postavlja vprašanje o varnosti tovrstnih objektov pri potresni obtežbi. Tudi gradbeniki oziroma konstruktorji ne znamo zanesljivo odgovoriti na to vprašanje, če ne poznamo mehanskih lastnosti osnovne enote konstrukcijskega nosilnega sistema, ki jo predstavlja poln segment stene (dolžine okoli 240 cm in etažne višine). Vsak od proizvajalcev montažnih objektov uporablja lasten sistem za izvedbo stenskih elementov, ki se jim zaradi zelo široke izbire različnih materialov in veznih sredstev z računskimi metodami ne da določiti mehanskih lastnosti, ki so potrebne za določitev nosilnosti in stabilnosti objekta. Eksperimentalno določen odziv osnovnega stenskega elementa pri kombinirani navpični in ciklično spreminjajoči se vodoravni obtežbi je tako osnova za izračun celotne konstrukcije, ki ji pri načrtovanju, dimenzioniranju in konstruiranju zagotovimo določeno potresno varnost.
Keywords: potresno varna gradnja; montažne hiše; konstruiranje