Analiza toksičnosti in genotoksičnosti jezerskih voda z biotesti - Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Acta agriculturae Slovenica, 2007)
Ustrezno izvajanje ukrepov za obvladovanje problematike onesnaženosti prostora je v veliki meri odvisno od nepretrganega spremljanja trenutnega stanja okolja. Zakonsko predpisane preiskave v Sloveniji večinoma temeljijo na spremljanju fizikalnih in kemijskih kazalcev. Ker s takimi analizami ne moremo ugotoviti biološkega učinka, medsebojnega vpliva posameznih sestavin v vzorcu in bioaktivacije, je za celovitejši pregled mehanizmov in intenzivnosti vplivov okolja na organizme kemijsko fizikalne podatke potrebno dopolniti še z rezultati bioloških testov za toksičnost in genotoksičnost. V tej raziskavi smo preizkusili primernost komercialnega testnega kita za ugotavljanje toksičnosti Thamnotoxkit FTM s sladkovodnim rakcem Thamnocephalus platzurus, primernost mikrobnega testa Ames s sevi TA97, TA98 in TA100 bakterije Salmonella typhimurium in kometnega testa z evkariontskim mikroorganizmom Tetrahymena thermophila za ugotavljanje genotoksičnosti. Z izbranimi biotesti smo ovrednotili toksičnost in genotoksičnost vzorcev jezerske vode iz vzorčnih lokacij v Šaleški dolini in biološke učinke primerjali z izmerjenimi fizikalno-kemijskimi parametri.
Keywords: biotesti; genotoksičnost; jezera; mikrobiologija; onesnaženje okolja; testi; toksičnost; varstvo okolja; vode