Osnovni naboj in šum - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2009)
Čeprav je šum pri prenašanju sporočil nadležen, neposredno opazovanje šuma omogoči merjenje nekaterih količin. Po preprosti poti izpeljemo nekaj osnovnih enačb za šum. Kot zgled obdelamo merjenje osnovnega naboja s šumom. Ta merjenja imajo zanimivo zgodovino.
Keywords: električni tok; fizika