The eternal (re)turn - Arnold, Jafe (Phainomena (Ljubljana), 2022)
Pričujoči članek želi spodbuditi ponovno obravnavo mišljenja Martina Heideggra o mitu. Izhajajoč iz razmisleka o dilemah in predhodnih načinih pristopanja k mitu, se prispevek posveti obširnemu pregledu Heideggrovih poglavitnih, izrecnih razpravljanj o mitologiji, filozofiji mita in mythosu, ki segajo od »mitične tubiti« v Biti in času in recenzije knjige Ernsta Cassirerja Mitično mišljenje do zapletene hermenevtike mythosa v Heideggrovih kasnejših predavanjih o starih Grkih. Na temelju takšne panoramske razgrnitve s pridruženim komentarjem avtor zagovarja misel, da je Heidegger ne samo vedno bolj naznanjal poseben pomen vnovičnemu (raz)motrenju mita, temveč se je nazadnje mitu približal nič manj kot v luči razkrivanja biti. Članek potemtakem priskrbi pripravljalno osnovo za nadaljnje raziskovanje glede mita po/pri Heideggru
Keywords: E. Cassirer; hermeneutics; hermenevtika; M. Heidegger; mit; mitologija; myth; mythology