Shamanic and/or cognitive evolution - Hoppál, Mihály (Documenta Praehistorica, 2006)
Šamanizem je bil pogosto predstavljen napačno. Novejše študije ponujajo reinterpretacije temeljnih konceptov šamanizma. Rezultati novejših raziskav na področju entnologije/antropologije in kognitivnega razvoja omogočajo pojasniti mehanizme, ki so prispevali k zgodnjemu socialnemu in inteluktualnemu razvoju človeka v prazgodovini. V razpravi se ukvarjamo s šamanističnimi metodami zdravilstva, ritmičnimi in motoričnimi vzorci ter vizualnimi in simbolnimi predstavami.
Keywords: Europe; Evropa; shamanic initiation; hunting; Azija; prazgodovina; singing; arheološke najdbe; visual symbolism; rock art; neolitik; community rituals; šamanizem; obredi; symbol; simboli