Pravni vidiki trajnostnega financiranja - Arzenšek, Urška (Pravni letopis, 2023)
Pogled, da so na finančnih trgih pomembni zgolj visoki donosi in dobički, se je v zadnjih letih spremenil, saj narašča število vlagateljev, ki želijo vlagati v trajnostne naložbe. Posledično je vedno več finančnih produktov, ki se oglašujejo za trajnostne. Evropska unija se je z namenom preprečevanja trajnostnega zavajanja vlagateljev prva odločila pravno urediti področje poročanja o trajnosti podjetij in finančnih produktov. Prispevek podaja kratek pregled ureditve EU in osvetli njene glavne pomanjkljivosti, nato pa obravnava odškodninsko odgovornost družb za upravljanje investicijskih skladov in javnih družb za trajnostno zavajanje vlagateljev. Pri tem se postavljajo vprašanja grozeče škode, na primer zaradi naraščanja gladine morja, razbremenitve odgovornosti in obsega premoženjske škode. Prispevek prav tako ugotavlja, da trenutno odškodninsko pravo temelji na tradicionalnem pojmovanju, torej na vlagateljevi premoženjski škodi, saj nepremoženjske škode zaradi numerus clausus oblik le-te ni mogoče zahtevati. Kljub temu, da so odškodninske tožbe vlagateljev na Zahodu še v povojih, saj je odškodninsko pravo na tem področju komplement javnemu in korporacijskemu pravu, je zaradi naraščanja aktivizma vlagateljev mogoče pričakovati več tovrstnih tožb.
Keywords: Evropska unija; finančni trgi; odškodninska odgovornost; odškodninsko pravo; pravna ureditev; trajnostne finance; trajnostne naložbe; vlagatelji