Demografski trendi in medgeneracijska solidarnost v pokojninskem zavarovanju - Rangus, Andraž (Delavci in delodajalci, 2022)
: Demografske spremembe in staranje prebivalstva v zahodnem svetu povzročajo velike javnofinančne pritiske na sisteme socialne varnosti, še posebej na sisteme pokojninskega zavarovanja. Reforme teh sistemov morajo potekati premišljeno in skladno z načeli tipa države blaginje, v katero posamezna država spada. Slovenijo, ki ima eno izmed najslabših demografskih slik, v bližnji prihodnosti čaka izpeljava obširnejše reforme, ki bo pokojninski sistem naredila medgeneracijsko pravičnejši in sprejemljivejši.
Keywords: demografija; demography; intergenerational solidarity; medgeneracijska solidarnost; pension system; pokojninska reforma; pokojninski sistemi; pokojninsko zavarovanje; upokojenci