Optimiranje oblike konstrukcij: tristranični projektni element - Kegl, Marko (Strojniški vestnik, 2002)
Prispevek obravnava izpeljavo tristraničnega projektnega elementa za uporabo pri optimalnem projektiranju oblike konstrukcij. Osnova za izpeljavo novega elementa je tristranična Bézierjeva ploskev, ki je običajno parameterizirana z uporabo težiščnih koordinat. V prispevku je uporabljena drugačna parameterizacija, ki je bolj prilagojena postopkom optimizacije oblike. Na podlagi te ploskve je definiran projektni element-Bézierjevo telo, katerega mreža nadzornih točk ima v tipološkem pomenu obliko tristranične prizme. Uporaba izpeljanega elementa je ponazorjena na dveh številčnih zgledih.
Keywords: projektiranje konstrukcij; optimiranje oblik; elementi projektni; elementi; optimiranje