Spremembe prostornine Triglavskega ledenika - Gabrovec, Matej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Primerjali smo geodetski načrt Triglavskega ledenika iz leta 1952 s topografskim načrtom iz leta 2001, ki je bil narejen s fotogrametrično izmero helikopterskih posnetkov. Tako smo izračunali spremembo debeline in prostornine. Ledenik se je v petdesetih letih ponekod stanjšal za več kot 35 metrov, njegova prostornina pa se je zmanjšala na petdesetino prvotne.
Keywords: climatology; klimatologija; klimatske spremembe; ledeniki; meritve; Slovenia; Slovenija; Triglavski ledenik