Evropski manjšinski jeziki med standardizacijo in novimi razvojnimi perspektivami - Bufon, Milan (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Članek obravnva problem ohranjanja evropskih manjšinskih jezikov v luči sodobnih razvojnih procesov, vprašanje njihove vitalnosti in družbene vloge s posebnim ozirom na slovensko-italijansko kontaktno območje in tukajšnje jezikovno in etnično prepletanje ter oblikovanje različnih modelov manjšinskega izobraževanja oziroma izobraževanja v jeziku manjšin. V zaključku načenja članek še vlogo manjšinskih skupnosti v uresničevanju družbenega in kulturnega čezmejnega povezovanja ter mednarodne koeksistence.
Keywords: Evropa; jezikoslovje; manjšinski jezik