Information communication technology and supply chain efficiency in manufacturing SMES in Bulawayo Province in Zimbabwe - Bafana, Sithokozile (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Na svetovni ravni je opazen trend upadanja uspešnosti večine malih in srednje velikih podjetij (MSP) v proizvodnji, zaradi domnevne neučinkovitosti oskrbovalne verige. Za mala in srednje velika podjetja v proizvodnji oblačil v državah v razvoju, kot je Zimbabve, z ozirom na provinco Bulawayo, ki ni digitalizirana, je nujno, da vključijo rešitve informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) v svoje dejavnosti oskrbovalne verige za izboljšanje učinkovitosti in ohranitev konkurenčnosti na svetovnem trgu. Namen študije je, oceniti IKT in učinkovitost oskrbovalne verige v MSP, za proizvodnjo oblačil v provinci Bulawayo. Podatki so bili zbrani s polstrukturiranimi vprašalniki na vzorcu 107, od skupno 147 prebivalcev, ki so bili triangulirani s 15 intervjuji, z malimi in srednje velikimi podjetji za proizvodnjo oblačil v Bulawayu. Za preverjanje razmerja med IKT in učinkovitostjo oskrbovalne verige je bila izvedena linearna regresijska analiza z metodo najmanjših kvadratov. Rezultati prikazujejo, da ima IKT pozitiven in statistično pomemben učinek na stroškovno učinkovitost, agilnost in učinkovitost oskrbovalne v MSP za proizvodnjo oblačil v Bulawayu. S prednostnim sprejemanjem IKT lahko vodje dosežejo boljše upravljanje stroškov, večjo odzivnost na zahteve trga in boljše zmogljivosti za zagotavljanje storitev. Priporočljivo je, da mala in srednje velika podjetja za proizvodnjo oblačil v Bulawayu sprejmejo IKT. V nadaljnjih študijah bi bilo treba preučiti povezavo med IKT in učinkovitostjo oskrbovalne verige v proizvodnih MSP v različnih panogah in državah.
Keywords: informacijska in komunikacijska tehnologija; information and communication technology; material requirement planning; MSP (mala in srednje veliak pdojetja); načrtovanje potreb po materialu; SMEs (small and medium enterprises); supply chain efficiency; učinkovitost dobavne verige