Agents of transnational debate across Europe - Pfetsch, Barbara (Javnost (Ljubljana), 2008)
Članek obravnava teoretično in empirično ugotovljeno vlogo nacionalnega tiska v nastajajoči evropski javni sferi. Analiza izhaja iz evropeizacije kot nastajajočega okvira transnacionalnega komuniciranja med evropskimi državami. Predpostavlja, da lahko tisk kot politični dejavnik pomembno prispeva k evropeizaciji z zagovarjanjem evropske integracije in širjenjem perspektive na vse evropske države in Evropsko unijo. Analizirana je bila vsebina uvodnikih 28 dnevnikov v sedmih evropskih državah z vidika (1) stopnje udeleženosti evropske perspektive in (2) stališč do evropske integracije kot političnega projekta: Ena izmed ključnih ugotovitev analize je, da so evropske perspektive v uvodnih močno zastopane, prav tako pa časopisi močno podpirajo evropsko integracijo.
Keywords: Europe; Evropa; javnost; komuniciranje; communication; informiranje; mass media; množični mediji; printing; tisk; novinarstvo; journalism