The role of automated decision-making in modern administrative law - Rudolf, Grega (Central European Public Administration Review, 2024)
Namen: Vključevanje umetne inteligence v avtomatizirano odločanje je prelomen trenutek za javno upravo. Prispevek obravnava uvedbo sistemov avtomatiziranega odločanja v upravne postopke, zlasti njihov vpliv na varstvo osebnih podatkov in temeljna načela upravnega prava. Zasnova/metodologija/pristop: Študija s pomočjo deskriptivne, normativne in dogmatske metode proučuje nedavne zakonodajne pobude in analizira izbrane primere uporabe avtomatiziranega odločanja v Sloveniji in tujini. Ob tem podrobneje analizira odločitev Sodišča EU iz leta 2023 v zadevi Schufa. S kombinacijo teoretičnih vidikov in praktičnih spoznanj študija ponuja primerjalno analizo evropskega in slovenskega zakonodajnega okvira. Ugotovitve: Prispevek presoja vpliv avtomatiziranega odločanja na ključna načela upravnega prava in varstva podatkov ter osvetljuje zakonodajne, organizacijske in tehnološke spremembe, potrebne za zagotovitev skladnosti avtomatiziranega določanja z obstoječo zakonodajo. Akademski doprinos k znanosti: Prispevek ponuja dragocene smernice za upravnopravno stroko in tako izboljšuje razumevanje uvajanja tehnologij avtomatiziranega odločanja v upravno prakso. Njegove ugotovitve so oblikovalcem politik in zakonodajalcem lahko v pomoč pri oblikovanju predpisov, ki vključujejo prednosti umetne inteligence, hkrati pa zagotavljajo, da so ti sistemi ustrezno nadzorovani. Raziskovalne/praktične/družbene posledice: Uvedba avtomatiziranega odločanja mora biti usklajena s pravnimi načeli, da se ohranijo preglednost, odgovornost in varstvo temeljnih pravic. Prispevek poudarja, da je pomembno ne le razumeti pravne posledice, temveč tudi zagotoviti, da tehnologije avtomatiziranega odločanja spoštujejo standarde dobrega upravljanja. Izvirnost/vrednost: Študija premika meje uveljavljenih pravnih okvirov in odpira kritična vprašanja o tem, kako temeljna načela upravnega prava in varstva podatkov prilagoditi novim tehnologijam. Umetno inteligenco vsekakor velja izkoristiti za povečanje učinkovitosti, hkrati pa je treba zagotoviti, da inovacije spoštujejo pravice posameznikov, varujejo javni interes ter podpirajo standarde dobre uprave in dobrega upravljanja.
Keywords: administrative law; administrative procedures; artificial intelligence; automated decision-making; avtomatizirano odločanje; dobra uprava; good administration; legal principles; personal data protection; pravna načela; umetna inteligenca; upravni postopki; upravno pravo; varstvo osebnih podatkov