History of Protestantism in Ukraine - Kim, Ho-woog (Bogoslovni vestnik, 2023)
: Prispevek obravnava zgodovino in sedanje stanje protestantizma v Ukrajini. Proučuje vzroke in posledice rasti in zatona protestantizma v državi ter razvoj in položaj protestantskih skupnosti v sodobni Ukrajini. V raziskavi so uporabljene splošne znanstvene metode analize in sinteze, vključno z deskriptivno in primerjalno metodo. Ugotavljamo, da je protestantizem v Ukrajini doživljal obdobja rasti in upada priljubljenosti med verniki. V Ukrajino se je sprva razširil po reformaciji Martina Lutra v 16. stoletju in bil v 17. stoletju deležen velike pozornosti elite, vendar je priljubljenost protestantizma v Ukrajini v 18. stoletju upadla. V drugi polovici 19. stoletja je nastopilo novo obdobje rasti priljubljenosti protestantizma v Ukrajini, ki se je razširil predvsem med revnejšimi sloji prebivalstva. Medvojno obdobje v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja je za razvoj protestantizma v Ukrajini ponujalo nove priložnosti, vendar je represija sovjetskih oblasti ta proces nasilno ustavila. Prispevek tudi ugotavlja, da je bil začetek ukrajinske neodvisnosti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in na prelomu tisočletja čas vse večje priljubljenosti protestantizma med različnimi družbenimi skupinami Ukrajincev. Študija ima na splošno teoretični pomen pri sistematizaciji razvoja protestantizma v Ukrajini v različnih zgodovinskih obdobjih. Njena praktična vrednost pa je v tem, da lahko prispeva k nadaljnjim raziskavam o vlogi verskih iskanj kot pomoč ukrajinski družbi v kriznih zgodovinskih obdobjih.
Keywords: Calvinism; Christianity; kalvinizem; krščanstvo; luteranstvo; Lutheranism; Protestantism; protestantizem; reformacija; Reformation; Stundism; stundizem