An algorithm of form deviation calculation in coordinate measurements of free-form surfaces of products - Magdziak, Marek (Strojniški vestnik, 2016)
Glavni cilj predstavljene raziskave je bil razvoj nove metode za izračunavanje odstopanja oblik, ki bo uporabna pri koordinatnih meritvah površin izdelkov poljubnih oblik. Nova metoda mora biti primerna tudi za programsko opremo koordinatnih merilnih strojev. Predlagani algoritem za vrednotenje odstopanja oblik bazira na metodi interpolacije korigiranih merilnih točk po Lagrangeu in Čebišovu. Algoritem razdeli točke, ki jih izmeri koordinatni merilni stroj, v skupine po pet točk. Skupine se interpolirajo po obeh omenjenih metodah interpolacije in pri tem se oblikujejo skupine polinomskih krivulj četrtega reda, ki predstavljajo dejansko obliko merjenca.
Keywords: interpolacija; koordinatna merilna tehnika; odstopanje oblike; poljubna oblika