Inclusion of consumers in the forming of wood fuel trade market on the pattern of questionnaired households - Leskovec, Benjamin (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Raziskava trga lesne biomase je usmerjena v tržno poslovanje na ravni gospodinjstev. Posveča se definiranju ključnih vprašanj, segmentaciji tržišča ter tržnemu potencialu. Vir podatkov je 909 anketiranih prejemnikov finančnih vzpodbud za nakup kotla na lesno biomaso v letih od 2003 do vključno 2006. Vzorec anketiranih gospodinjstev kaže velik in nedosežen potencial pri plasiranju dodatnih količin sekancev in polen na trg. Lasten gozd je še vedno najpomembnejši vir goriva. Prehajanje na ogrevanje z lesno biomaso je največjepri potrošnikih kurilnega olja. Ker je bil potrošnik postavljen v središče raziskave, smo podali temeljne ugotovitve o ustvarjanju in razvoju proizvoda, ceni, prodaji, promociji in kontroli poslovanja. Ugotovitve kažejo,da pravilne poslovne odločitve in sposobnost prilagajanja gibanju trga odpirajo dobre razvojne možnosti.
Keywords: ankete; gospodinjstva; lesna biomasa; peleti; sekanci; Slovenija; trg