Obred in gledališče - Šav, Vlado (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Namen pričujočega članka je v zgoščeni obliki predstaviti bistvo gledališkega dogodka in obreda, njune stične točke in razlike ter možnost prepleta obeh komponent v novo kulturno obliko. Članek v novi luči osvetljuje psihološko bistvo ritualnega dejanja, ki ga običajno razumemo kot religiozno, sektaško ali tribalno prakso brez slehernega pomena za sodobnega človeka. Članek opozarja na potrebo in pomen sodobnega objektivnega obreda, ki se v okviru gledališkega iskanja poraja že celo stoletje in ki na novem nivoju zadošča človekovemu duhovnemu gonu k lastni ekstatični sredici, ki mu lahko edina omogoči vpogled v transcendenčno resničnost in vsevključujočo enotnost sveta...
Keywords: Evropa; gledališče; obredi; performans; sodobno gledališče; zgodovina