Ustavnost in suverenost v razmerju do zunanje oblasti - Slovenija v Jugoslaviji, v NATO in Evropski uniji - Jambrek, Peter (Dignitas (Ljubljana), 2011)
V znak 20. obletnice odločitve za plebiscit v Poljčah in kasnejše njegove uspešne izvedbe je bilo drugo srečanje Akademskega foruma na Fakulteti za državne in evropske študije posvečeno okrogli mizi na temo slovenske ustavnosti in suverenosti v razmerju do zunanje oblasti. Gosta na okrogli mizi, ki jo je vodil Matej Avbelj, sta bila profesorja Peter Jambrek in Dimitrij Rupel. V svojem nastopu sta najprej osvetlila dogodke s konca 80. let, ki so privedli do plebiscita, sprejema ustave in ne nazadnje nastanka samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Temu zgodovinskemu spominu sta dodala svoje videnje slovenske suverenosti danes, zlasti v odnosu do EU kot tudi do celokupnega mednarodnega okolja, tako v ustavnopravnem, mednarodnopravnem in političnem smislu. Ključno sporočilo okrogle mize je bilo, da se tudi danes, tako kot v 80. letih, na Slovenskem prepletata notranja in zunanja dimenzija naše suverenosti, ki se sooča z najrazličnejšimi, pogosto kočljivimi pravnimi in političnimi izzivi. Reševanje teh zadnjih bo uspešno, če bomo kot politična skupnost kontinuirano črpali svoj navdih iz 80. let, ko se je, po besedah gostov okrogle mize, konstituiralo vrednostno središče slovenskega naroda in se je ta oprl na lastno moč.
Keywords: Človekove pravice; mednarodno pravo; osamosvojitev; Slovenija; suverenost; ustavnost