Vpliv vadbe z zmanjšano vsebnostjo glikogena na športno uspešnost - Podlogar, Tim (Šport (Ljubljana), 2018)
Tradicionalno se je športnikom priporočalo, da ves čas trenirajo z visoko dostopnostjo ogljikovih hidratov, saj jim to omogoča dosego zastavljenega volumna treninga in jim omogoča trening pri visokih intenzivnosti. Nedavno se je pojavil nov pristop, imenovan prehranska periodizacija, ki predvideva, da športnik določene vadbene enote opravi z zmanjšano količino mišičnega glikogena z namenom povečanja adaptacij. Akutne raziskave so pokazale, da tak način treninga poveča aktivacijo določenih encimov, faktorjev in kofaktorjev, ki sodelujejo pri mitohondrijski biogenezi. A rezultati dolgoročnih trenažnih študij ne kažejo enoličnih rezultatov o učinkovitosti takšnega pristopa na športno zmogljivost. Pričujoči članek pregleda in ovrednoti literaturo s tega področja ter na koncu poda smernice za trenerje in športnike.
Keywords: mišični glikogen; ogljikovi hidrati; prehranska periodizacija; športniki; trening; zmogljivost