Starševske vrednote katoliških in nereligioznih Slovencev - Smrke, Marjan (Teorija in praksa, 2009)
Pravica staršev do vzgoje otrok v skladu z njihovimi prepričanji je eden izmed najpogostejših argumentov predstavnikov rimskokatoliške cerkve v zahtevah po njeni večji vzgojni vlogi v javni sferi. Vendar raziskava pokaže, da je le manjšina slovenskih samoizjavljanih katoličanov vrednotno skladnih z rimskokatoliško cerkvijo. Ožje starševske vrednote slovenskih katoličanov so sicer opazneje bolj tradicionalistične od starševskih vrednot nereligioznih, a hkrati daleč od cerkvenih predstav, saj je celo sama vernost med njimi najnižje vrednotena starševska vrednota. Tranzicijski čas ne prinese jasnejše katoliške profiliranosti starševskih vrednot katoličanov, temveč njihovo prilagajanje širšemu toku modernizacije vrednot. Glede na to bi spoštovanje pravic staršev do vzgoje otrok v skladu z njihovimi prepričanji terjalo predvsem spremembe v vrednotah same rimskokatoliške cerkve.
Keywords: Parenthood; Starševstvo; Values; Vrednote; Vernost; Religiosity; Catholic church; Katoliška cerkev; Slovenia; Slovenija; vzgoja; religioznost