Growth of face-homogeneous tessellations - Graves, Stephen (Ars mathematica contemporanea, 2018)
Tlakovanje ravnine je lično homogeno, če za neko celo število ?$k ≥ $? obstaja takšno ciklično zaporedje ?$σ=p_0,p_1,…,p_{k-1}$? celih števil ?$≥ 3$?, da so za vsako lice ?$f$? tlakovanja stopnje vozlišč incidentnih z ?$f$? dane s členi ?$σ$? v bodisi smeri kazalcev na uri bodisi v nasprotni smeri. Kadar je dano ciklično zaporedje ?$σ$? mogoče predstaviti na ta način, lahko določa bodisi enolično tlakovanje (do izomorfizma natančno), in v tem primeru se ?$σ$? imenuje monomorfno, bodisi je to zaporedje stopenj dveh ali več neizomorfnih tlakovanj (polimorfno). Tlakovanje, katerega lica so enakomerno omejena v hiperbolični ravnini, ne pa v evklidski ravnini, se imenuje hyperbolično tlakovanje. Za takšna tlakovanja je znano, da imajo eksponentno rast. Išcemo lično homogena hiperbolična tlakovanja najmanjše stopnje rasti, in pokažemo, da je najmanjša stopnja rasti takšnih monomorfnoh tlakovanj "zlati rez", ?$γ=(1+\sqrt{5})/2$?, dobljen z zaporedji ?$4,6,14$? in ?$3,4,7,4$?. Polimorfno zaporedje lahko ustreza neizomorfnim tlakovanjem z razlicnimi stopnjami rasti. Vendar pa vsa takšna tlakovanja, najdena doslej, rastejo hitreje kot ?$γ$?.
Keywords: diagram Bilinskega; eksponentna rast; hiperbolična ravnina; prehodna matrika; tlakovanje ravnine