Razvoj jezika, ideologija in šola - Vendramin, Valerija (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1994)
Razvoj govora pri otroku je tesno povezan z ideologijo v jeziku in s tem tudi v literaturi. Gre za postuliranje različnih "jezikov" znotraj nacionalnega jezika in jezika v literaturi, ki so odraz vpisa ideologije v jezik. S tem je povezano vprašanje o (univerzalnem otroku), ki mu šolski kurikum govori v posebnem jeziku in ga usmerja v čisto določen tip realnosti.
Keywords: child; otroci; govorni razvoj; ideologija; literatura; literature; school; šola; jezik; Language