Knjige iz turjaške "knežje" zbirke v sodobnih slovenskih knjižnicah - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2007)
Popisane so doslej neznane na Kranjskem ohranjene knjige iz nekdanje ljubljanske turjaške "knežje" fidejkomisne knjižnice. Po rokopisnem katalogu grofa Volfa Engelberta Turjaškega (1668) v prepisu iz leta 1762 in po prodajnih katalogih (1982-1983) so zaenkrat raziskana le prirodoslovno-matematična dela. Na Kranjskem je ostalo (vsaj) šest prirodoslovno-matematičnih knjig iz Volfove, pozneje turjaške "knežje" fidejkomisne zbirke; te knjige so danes predvsem v NUK. Več medicinskih knjig imajo v svojih zbirkah slovenski zasebniki. Ker pregledani del nekdanje turjaške "knežje" fidejkomisne knjižnice obsega komaj njeno desetino, je pri nas gotovo ohranjenih še veliko več nekoč Volfovih knjig, ki jih prepoznamo po značilnih Schönlebnovih lastniških vpisih in/ali po poznejših Radicsevih lastniških nalepkah s turjaškim knežjim grbom. Članek pojasnjuje, kako so nekatere izmed knjig iz nekdanje ljubljanske "knežje" fidejkomisne knjižnice ostale na Kranjskem. Raziskane so nekatere knjige iz nekdanje turjaške knjižnice v Narodnem muzeju in knjige v Pokrajinskem muzeju Kočevje, za katere sicer prevladuje mnenje, da izhajajo iz knjižnice sina Volfovega bratranca, dednega maršala Kranjske, ki se je sam prav tako imenoval grof Volf Engelbert Turjaški (*1641).
Keywords: zasebne knjižnice; knjižnično gradivo; matematika; mathematics; naravoslovje; Auersperg (rodbina); zgodovinski pregledi