Porušni mehanizem križno lepljenih lesenih rebrastih plošč - Lavrenčič, Marko (Gradbeni vestnik, 2016)
V delu opišemo, kako se razvijajo poškodbe v materialu (kako nastajajo in se širijo razpoke) pri eksperimentalni upogibni porušitvi križno lepljene lesene rebraste plošče. Nadalje pokažemo model za numerično simulacijo takšnega eksperimenta z nelinearno metodo končnih elementov, ki ga je mogoče uporabiti za izračun mejne nosilnosti in mejnega upogiba križno lepljene lesene rebraste plošče.
Keywords: cross-laminated timber; eksperiment; experiment; križno lepljeni les; limit load; mejna nosilnost; nelinearna metoda končnih elementov; nonlinear finite element method; rebrasta križno lepljena plošča; ribbed cross-laminated timber plate