The political role of the press in Spanish transition to democracy, 1975-1978 - Montero, Mercedes (Javnost (Ljubljana), 2008)
Članek analizira vedenje in stališča španskega tiska na začetku prehoda k demokraciji (november 1975-december 1978), torej v času najpomembnejših političnih in institucionalnih sprememb. Vloga glavnih časopisov je ocenjevana iz različnih vidikov, hkrati z razlogi za konsenz časopisov o ključnih temah na očeh javnosti. Z obravnavo posameznih primerov iz različnih časopisov ter celote članek pojasnjuje najvidnejše značilnosti odnosa med politiko in novinarstvom, pa tudi izjeme, kot sta bila ultra desničarski ter baskovski nacionalistični tisk.
Keywords: Spain; Španija; politične razmere; politične spremembe; democracy; demokracija; časniki; journalism; novinarstvo; objektivnost; javnost; informiranje