Mediacija, oblika alternativnega reševanja individualnih delovnih sporov - Korpič-Horvat, Etelka (Anali PAZU, 2011)
Avtorica v prispevku obravnava alternativno reševanje individualnih delovnih sporov z mediacijo. Gre za eden od načinov reševanja spornih razmerij izven sodišča. Avtorica obdela pravne podlage, ki so pomembne za mediacijo na mednarodni in državni ravni. Posebej pa se ukvarja z vprašanjem kako daleč je dopustno razpolaganje strank, delavca in delodajalca, v zvezi s sklepanjem sporazumov o razrešitvi spornega razmerja. Poudarja, da je to temeljno vprašanje pri uveljavljanju mediacijskih postopkov pri razreševanju individualnih delovnih sporov, saj gre za urejanje razmerij, ki je zaradi odvisnosti in podrejenosti delavca v razmerju do delodajalca pe posebej občutljivo.
Keywords: alternative dispute resolution; alternativno reševanje delovnih sporov; civil servant; delovni spor; delovno pravo; employee; employer; individual labour dispute; individualni delovni spori; mediacija; mediation; Slovenija