Znanje in odnos do telemedicine med študenti zdravstvene nege in medicinskimi sestrami - Hvalič Touzery, Simona (Informatica Medica Slovenica, 2024)
. Telemedicina postaja pomemben del zdravstvenih storitev, a so z njo povezane vsebine slabo vključene v študijske programe bodočih medicinskih sester in dodatna usposabljanja medicinskih sester. Medicinske sestre predstavljajo velik del zaposlenih v zdravstvu in so pomemben motivator uporabe telemedicine med pacienti. Obstaja pa vrzel v znanju o njihovem odnosu do telemedicine, splošnem znanju o njej ter njihovem sprejemanju in interesu za uporabo. Še manj je znanega o tem z vidika študentov zdravstvene nege. Namen raziskave je bil proučiti znanje, odnos in interes za uporabo telemedicine med slovenskimi medicinskimi sestrami ter študenti zdravstvene nege. Potekala je od septembra do decembra 2023, na namenskem vzorcu 478 medicinskih sester in študentov zdravstvene nege. Ugotovili smo slabšo samooceno znanja in pomanjkanje izobraževanja s področja telemedicine kot tudi prisotnost tehnološkega in splošnega starizma, ki sta bolj izrazita med študenti. Splošni odnos do telemedicine in interes za njeno uporabo sta močno povezana. Raziskava kaže na potrebo po dopolnitvi učnih načrtov v izobraževanju bodočih medicinskih sester z vsebinami o telemedicini in starizmu. Te vsebine bi morali ponuditi tudi kot dodatna usposabljanja. V prihodnjih raziskavah bi bilo priporočljivo podrobneje proučiti odnos in dejavnike sprejemanja telemedicine v zdravstveni obravnavi starejših pacientov.
Keywords: ageism; interes za uporabo; interest to use; Medicinska tehnologija; Medicinske sestre; nursing; starizem; Telemedicina; telemedicine; nursing; ageism, interest to use; telemedicinska obravnava; Zdravstvena nega