Kritična analiza politizacije državne uprave v Sloveniji - Čehovin, Marko (Teorija in praksa, 2014)
Čeprav je določena stopnja politizacije državne uprave zapisana že v sam "genetski material" upravnega sistema, se velika večina strokovnjakov strinja, da je sistem z visoko politizacijo na splošno manj učinkovit, saj velik del najboljših posameznikov nima priložnosti za razvoj svojih potencialov. Politizacija je še bolj pogubna v manjših državah, kot je Slovenija, ki imajo omejen nabor kadrovskih virov. Na podlagi podrobne in celostne preučitve formalne in materialne politizacije državne uprave v Sloveniji avtorja potrjujeta, da je stopnja politizacija relativno visoka, po vstopu v Evropsko unijo (2004) in vpeljavi t. i. varčevalnih zakonov (2010-2013) pa se trend politizacije povečuje. Kljub formalnemu obstoju mehanizmov meritokratskega sistema državne uprave imajo politični funkcionarji vedno bolj odločilno vlogo pri zaposlovanju in napredovanju državnih uradnikov, povsem pa obvladujejo proces imenovanja in razreševanja najvišjih uradnikov. Ker je prevlado političnih funkcionarjev v odnosu do državnih uradnikov mogoče spremeniti z relativno preprostimi spremembami formalnih aktov, avtorja kritično analizo skleneta s sedmimi prednostnimi predlogi za zmanjšanje politizacije.
Keywords: državna uprava; državni uradniki; javna uprava; politični funkcionarji; politizacija; Slovenia; Slovenija