Lokalna vodooskrba na Krasu - Ravbar, Nataša (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
Številni kraški izviri predstavljajo pomembne lokalne vire pitne vode, ki pokrivajo skoraj polovico državnih potreb. Prispevek obravnava način vodooskrbe v preteklosti ter današnje stanje, težave in izzive, s katerimi se soočamo. Kakovost kraških vodnih virov je zadovoljiva, predstavljene raziskave pa prikazujejo, da je stopnja zaščite njihovih prispevnih območij neprimerna. Dodatno so zaradi nesmotrne porabe vode ogrožene razpoložljive količine vodnih zalog. Za ohranjanje našega največjega rezervoarja kakovostne pitne vode morajo načrti za lokalno vodooskrbo temeljiti na ustreznih strokovnih raziskavah, kot jih predstavlja pričujoči članek.
Keywords: kras (geologija); kraški izviri; oskrba z vodo; pitna voda; Slovenia; Slovenija; vodni viri; vodooskrbni sistemi