Vpliv nevrotrofina NT-3 na funkcionalne sposobnosti motonevronov v kokulturi s človeško mišico - Perdan-Pirkmajer, Katja (Medicinski razgledi, 2006)
Nevrotrofini, med katere sodi tudi nevrotrofin 3 (NT-3), so beljakovine iz skupine rastnih dejavnikov z učinki na živčevjc. Od vseh nevrotrofinov je NT-3najbolj razširjen v razvijajočem se in zrelem živčnem sistemu in ima pomembno vlogo pri razvoju in ohranjanju strukture in delovanja živčevja, pomemben pa bi lahko bil tudi pri nekaterih nevroloških boleznih in v prihodnosri morda tudi pri njihovem zdravljenju. Namen naše naloge je bil preučiti vpliv NT3 na zmožnost motonevronov, da tvorijo delujoče živčno-mišične stike. Pri tem smo se odločili uporabiti poskusni model, v katerem nevroni izraščajo iz eksplantov podganje embrionalne hrbtenjače in tvorijo delujoče živčno-mišične stike na mišičnih cevčicah človeške mišice. Tamodel omogoča opazovanje nastajanja živčno-mišičnega stika na vseh pomembnihstopnjah tega procesa in kvantitativno ocenjevanje uspešnosti funkcionalnega oživčenja. Na tak način učinki NT3 še niso bili kvantitativno ocenjeni. Vpliv NT-3 na funkcionalno oživčenje smo ocenjevali tako, da smo: 1.šteli živčne izrastke na robu eksplanta, 2. določali delež kontrakcijsko pozitivnih eksplamov, 3. šteli kontrahirajoče enote v polju oživčenja posameznega eksplanta in 4. šteli skupke acetilholinskih receptorjev v živčno-mišičnem stiku s pomočjo barvanja z a-bungarotoksinom, konjugiranim z rodaminom. Pod vplivom NT3, dodanega v koncentraciji 10 ng/ml, M se je v poizkusih testiranja različnih koncentracij izkazala kot najbolj učinkovim, sose povečali vsi merjeni parametri funkcionalnega oživčenja. S tem smo potrdili hipotezo, da NT-3 izboljša zmožnosti motonevronov za ustvarjanje delujočih živčno-mišičnih stikov.
Keywords: Kokultura; Motor Neurons; Motorični nevroni; Neuromuscular Junction; Nerve Growth Factors; Živec, rastni faktorji; Živčnomišični stik; Coculture; Podgane; Rats; fiziologija; oživčenje; nevrotrofini; učinki; poskusi