Ultrazvočna kontrastna histerosalpingografija v diagnostiki okvare jajcevodov kot vzroka neplodnosti - Lovšin, Boštjan (Medicinski razgledi, 1996)
V članku avtor navaja vzroke neplodnosti in opisuje diagnostične postopke pri ugotavljanju le-te. Poseben poudarek daje diagnostiki okvare jajcevodov in spremembam medeničnega peritoneja, pri katerih sta danes v uporabi predvsem rentgenska histerosalpingografija in laparoskopija s prebrizgavanjem barvila. Opisuje tudi novosti, in sicer novo metodo ultrazvočne kontrastne histerosalpingografije. Z metodo je mogoče ugotavljati prehodnost jejcevodov, vendar pa je ocena prehodnosti le del ocene funkcionalnosti jajcevoda. Nova metoda je varna, predvsem pa se izognemo rentgenskemu sevanju na področje jajčnikov.
Keywords: diagnostika; medicina; medicine; neplodnost; ginekologija; jajcevodi