Prostorska razporeditev poslovnih subjektov v Sloveniji - Čok, Gregor (Igra ustvarjalnosti, 2020)
V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave, ki je usmerjena v preučevanje poslovnih subjektov v fizičnem prostoru. Raziskava obsega ugotavljanje njihove lokacije, lege glede na namensko rabo prostora, morfološko enoto, sektor in tip poslovne dejavnosti. Z uporabo primerjalne raziskovalne metode in javno dostopnih podatkovnih baz smo izvedli medsebojna križanja in ugotavljali posamezne karakteristike. Ugotovil smo njihovo obseženo pojavnost na območjih stanovanj in razpršene poselitve, ter relativno majhen delež na območjih poslovnih con. Večina subjektov, zlasti s področja terciarnih dejavnosti, je umeščenih v stanovanjskih stavbah. To opozarja na velik obseg dela na domu, ki je posledica različnih zgodovinskih in upravnih dejavnikov. Delo na domu sproža tako pozitivne kot negativne učinke na prostor, gospodarstvo in družbo. V tem okviru je pomembno poznati njegove strukturne karakteristike in izoblikovati učinkovitejše instrumente za regulacijo. Preučevanje tega pojava je v obdobju epidemije Covid-19 dobilo nov pomen, zlasti na področju poznavanja njegovih socioloških in psiholoških učinkov.
Keywords: business entities; delo na domu; land use; namenska raba prostora; poslovni subjekti; regulacija; regulation; sectors; sektorji; work at home