La certeza de la existencia según la destrucción del tiempo pasado en Tierrade de nadie de Ángel García López - Navarrete Navarrete, María Teresa (Verba hispanica, 2012)
Španski pesnik Ángel García López je začel pisati v šestdesetih letih preteklega stoletja in še danes nadaljuje svojo ustvarjalno pot. Njegovo pesništvo je obsežno, vendar se avtorica tega prispevka osredotoči samo na eno- njegovo drugo - pesniško zbirko, Tierra de nadie (Nikogaršnja zemlja, 1968). Tierra de nadie se vrti okoli paradoksa pisanja od pretekle izkušnje in proti njej. García López poskuša opisati to izkušnjo z vidika strašnega občutka oropanosti. Toda pretekli čas se kmalu spremeni v ustvarjalni prostor,v katerem postane središče poezije spomin, od koder se preteklost oblikuje kot premestitev in hkrati kot metoda spoznanja. Pesnik torej strne poetično v področje spomina. Od tam lahko potuje v prostore otroštva, v pokrajine južne Andaluzije, in poustvari glasbo zahodnoandaluzijskega naglasa.Ko ujame pretekli spomin, ponovno odkrije vir svoje identitete. Spomin na pretekli čas preseže tradicionalni pomen in dobi transcendentno vlogo. In šele ko se izgubljena preteklost integrira v sedanji čas, lahko lirski subjekt naredi korak k zrelosti in se zavestno sooči z novimi scenariji te nove življenjske etape.
Keywords: García López, Ángel; García López, Ángel: Tierra de nadie; španska poezija; preteklost; čas; identiteta; literarne študije